Aftonbladets Spela censurerar avvikande åsikter

Aftonbladet, med en daglig upplaga på 312 900 exemplar (första kvartalet 2010, vardagar) och över 2 miljoner dagliga besökare på deras hemsida, Aftonbladet.se, får anses som den största mediemaktfaktorn i Sverige tillsammans med SVT och TV4 och är en samhällsinstitution som har makt att sätta agendan för var vardags samtal hos en hel befolkning.

Internetgenerationen är medveten om hur Aftonbladet som företag opererar - och eftersom just nämnda generation är vår målgrupp behöver jag inte gå in på detaljnivå. Uppförstoring av rubriker i syfte att inbringa profit i kombination med nedsvärtningskampanjer, skrämselpropaganda, utseendefixering, samt allmän förminskning av människoliv och dess värde är Aftonbladets jargong för att nå ut med sin sidvisningsjournalistik.

Någon god publicistisk sed existerar inte och hela tidningen utgörs av en skenhelig orgie i konsumism och materialism. Intoleransen mot andras åsikter är total. ... och det samtidigt som tidningen skanderar om att "Vi gillar olika!" och allmänt försöker agera som någon slags moralens väktare. Hycklerin når inga gränser och kan mest liknas vid en kafkaliknande vansinneskloak av allmän sörja och verbal avföring.


Vad handlar det här om?Bild av pxl @ kwit.tv

Spelbröderna.se är en konceptblogg med tv-spel som kulturell plattform och är det något vi och en större mängd av våra digitala generationsbröder- och systrar ledsnat på så är det maktmaffians ständiga nedvärdering av spel och spelentusiaster. Rena faktafel och missuppfattningar har under årens lopp varit frekvent förekommande.

Spelbröderna.se har under sitt ett års långa existens riktat tiotalet inlägg, av cirka trettonhundra, mot Aftonbladet i konsumentupplysningssyfte och i hopp om att få någon form av respons från deras ankdamm till spelredaktion.

Eftersom den har uteblivit har vår respons varit att dra till med hårdare formuleringar och redan i inledningskedet dra saker till sin spets. Det är poänglöst att börja mjukt för då drunknar man i den massröst som internet utgör, vilket ju är en sak vi lärt oss genom att växa upp med Aftonbladet, ty vi är produkten av det samhälle tidningen varit med om att forma, samtidigt som blaskan direkt format oss med tusentals överdrivna rubriker som inte bara finns på var och varannn artikel - vår livsmiljö i det offentliga rummet är på daglig basis förorenad av Aftonbladets löp.

Vi har alltså valt att ge Aftonbladet respons på en nivå som kan jämställas med deras egen. Responsen från Aftonbladet har givetvis uteblivit, fram tills nu. Responsen har blivit censur. Vi har portats.


På vilket sätt censurerade?

Aftonbladet.se har via Bloggportalen.se en funktion vi kan kalla för "Bloggat om artikeln" vid en större del av deras krönikor, debattinlägg och nyheter. En funktion vi givetvis använt oss av för att dela med oss av vår syn på saker och ting, ty enda syftet med just denna funktion är ju att uppmuntra till debatt. Aktivitet leder till fler sidvisningar vilket i sin tur leder till mer profit. Vi tänker inte hymla med att vi gärna drar sidklickare från Aftonbladet för att själva skapa oss en position som både underhållare och upplysare, och det med en syn på spel som uppenbarligen är den totala motpolen till Aftonbladets.

Nu har spelskribent Johan Martinsson på Aftonbladet klankat ner på konceptet svåra spel ett tag genom sin position hos deras spelredaktion och rimligtvis försökt starta debatt kring ämnet.

Senast kallade han svåra spel för en sjukdom. Vi gamers är alltså sjuka för att vi gillar utmaningar.

Vi har gett respons, utan att få någon tillbaka.

Reaktionen har i stället blivit att vi blivit borttagna från möjligheten att "blogga om" deras artiklar. Direkt censur med andra ord. Lite ofint att tysta ENDA bloggen som faktiskt vill ta debatt med deras spelredaktion. Speciellt när tidningen skanderat om "Vi gillar olika" i ett halvår eller så, och då i synnerhet när det hela handlar om något så subjektivt som spelsmak och även hur man väljer att se på spel.
Det är ni som har satt nivån - inte vi.

Uppmuntra inte till debatt om intresset för debatt är obefintligt.

Att företaget Aftonbladet inte vill ge exponering till en halvmilitant spelblogg som försöker dra ner deras profit och samtidigt uppmuntra likasinnade att göra detsamma är förståeligt ur en marknadskapitalistisk synpunkt, men företaget borde ge fan i att uppmuntra till samtal när man vägrar att befatta sig med frågan bara en kort stund efteråt.  En sak att bli avfärdade, men tystade!?


Situationen blir än mer komisk när en av Sveriges hardcore-gamers i form av Street Fighter-GonZa vill ha motivering till censuren mot Spelbröderna.se i deras kommentarer så är responsen allt annat än oväntad: Censur.

Här har vi en läsare som älskar svåra spel och gillar att förlora (annars spelar man inte Street Fighter i tusentals med timmar), som samtidigt gillar en blogg som uppskattar fenomen som hardcore gaming. Han ställer en fråga, är uteslutande ute efter en motivering. Men, blir själv tystad. Det av tidningen som i ett halvår skanderat om "Vi gillar olika!".

Kommentaren borttagen efter ett tiotal minuter


Nu får en stackars omedveten och oerfaren spelskribent stå i skottgluggen för minst tolv år av medvetenhet kring hur Aftonbladet styrs som företag. Att jag är hård i formuleringarna är något som bör tålas då Internet är en hård plats. Att samhället flyttat in bland oss nätlurkers är inte vårat fel och det är inte vårat fel att Aftonbladet anställt Johan Martinsson som spelskribent.

Internet är för yttrandefrihet och väljer man ord som "förbud" samt "sjukdom" vilket Johan Martinsson gör får man räkna med reaktion och här är den.

Tjafs om rubriksättningen och rubriksättare har förövrigt ingenting med oss att göra, utan det får helt stå för Johan Martinsson och det företag han representerar.

Att Johan Martinsson ser ned på spelmediet är för mig uppenbart om man läser hans tidigare krönikor. Den stora frågan är vem han är släkt med för att som spelskribent få lov att pissa på sin publik.

Hörsamma mina ord:


Aftonbladet hatar olika.

Vi utgör ett bevis... och då är vi en konceptblogg som i princip uteslutande skriver vi om tv- och datorspel, något som mer rent konkret är att anse som underhållning. Tänk då hur resten av samhället känner inför resten av deras så kallade journalistik. Integriteten är obefintlig men uppenbarligen är det vi som ska be om ursäkt för att vi rör om lite i Aftonbladets bubbla och ankdamm?

Att dela ut kängor mot mot allt och alla går bra, medans minsta kritik tillbaka bemöts med censur. Min inställning är att yla kylan varmare och vi Spelbröder blir hellre stämplade som huliganer än hycklare.

Därav vårt engagemang.

Enligt Aftonbladet är vi sjuka för att vi har en annorlunda spelsmak. Om så nu är fallet vill jag bli klassificerad som högtfungerande autist som råkat ut för system overload på grund av den digitala stimulans jag matats med sedan tidigt åttiotal och med hänvisning till LSS ha personlig assistans dygnet runt. Jag sitter hellre och spelar svåra tv-spel hela dagarna och blir serverad mat än att jobbar.

Välkommen till Internet. Här finns det olika åsikter och än så länge gäller yttrandefriheten. Tack och lov.

/Spelbröderna

Läs mer:
Aftonbladets Spela hatar älskade spel med rubriken :"De 5 mest överskattade spelen genom tiderna"
Johan Martinsson vill förbjuda svåra spel och refererar till fenomenet som en sjukdom
Aftonblaskan gör i sedvanlig ordning bort sig genom uppförstoring av rubriker, i detta fall kring Battlefield 3
Aftonblaskans Johan Martinsson har problem med svåra spel
Aftonblaskans ständigt negativa spelnyheter
Aftonbladets missvisande rubriker nästintill legendariska!

Edit: 00:06, 22 februari 2011:

Översta länken till "hatar älskade spel" började tidigare med "Johan Martinsson hatar..." men tack vare en uppmärksam individ har en dundertabbe från min sida uppdagats. Det är en av de andra smurfarna på blaskan som skrivit den värdelösa listan, inte Johan Martinsson. Rätt ska vara rätt. Tack till Anonym.

Kommentarer
Postat av: pxl

Som sagt.

Krieg.Jag har för avsikt att följa detta in i det sista. Kan jag eller Kwit i sin helhet bistå med något, fråga bara. Ni spelbröder är våra vapenbröder.

2011-02-11 @ 12:17:39
URL: http://www.kwit.tv
Postat av: Spelbröderna

Stödet uppskattas och tas emot med all ödmjukhet och respekt som följer med digital vänskap, pxl & kwit.tv.2011-02-11 @ 12:20:36
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Spelbröderna

Lånade bilden du gjort för att illustrera inlägget lite.Mvh

2011-02-11 @ 12:25:17
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: UrTjur

PÅ DOM BARA! Är så jäkla trött på deras skit! Läser hellre Spelbröderna varje dag i resten av mitt liv än EN ENDA Aftonbladet-blaska! Ni har rätt, dom har fel! Kom ihåg det. KÄRLEK =)

2011-02-11 @ 13:05:18
Postat av: Steve

Läste igenom detta inlägget och klickade mig vidare till Aftonbladets lista över dom 5 mest överskattade spelen genom tiderna!

Gudarna ska veta att jag inte är eller någonsin har varit någon större gamer, men när dom sätter Final Fantasy 7 på 2:a plats på den listan så jävlar är det krig! Stort bevis på kraftig inkompetens från deras sida, så höll flaggan högt så vi kan rida in i strid Braveheart-style!

2011-02-11 @ 13:45:17
Postat av: GonZa

fett, nu är det krig!U have my tostada!

2011-02-11 @ 13:47:38
Postat av: Terror

@GonZa tostada hit, tostada dit!

2011-02-11 @ 13:54:14
Postat av: Krille

Kan tyckas lite hårt av mig kanske, att sådana drastiska metoder ska behöva tillgripas men det är en enklare utväg än den jag först tänkte ta till för att förhindra Aftonblaskan att sprida det gödsel Johan och de allra flesta av dess andra skribenter sprider, nämligen att stjäla varje jävla ex av blaskan och anlägga dagliga gigantiska korvgrillnings-möten .Hur som anser jag ändå att mina utlåtanden står i paritet med den förolämpning Johan spytt ut sig och som är ett direkt hån mot min och andra medel samt högintelligenta gamers förmåga och krav på utmaning i de spel vi spelar.

Förbjuda svåra spel? Förbjud Johan Martinsson säger jag!

2011-02-11 @ 14:21:22
Postat av: Saikouro

You have my axe!

2011-02-11 @ 14:21:37
Postat av: blutt

And my bow!

2011-02-11 @ 14:45:48
URL: http://www.kraid.se
Postat av: Pxl

Fan, vi är ju många! Tillsammans är vi starka osv.. Sänk dom!

2011-02-11 @ 15:21:35
URL: http://www.kwit.tv
Postat av: Spelbröderna

Vårt mål är att informera folk om att i princip samtliga engagerade spelbloggar och spelsiter i landet gör ett bättre jobb än Aftonbladet vad gäller deras s.k speljournalistik.Företaget för med osanningar som "Aftonbladet Spela - Sveriges bästa spelblogg" redan innan lansering. Pinsamt är ordet.Aftonbladet refererar till postade youtubeklipp som deras "Speltub".En medveten form av sublim hjärntvätt riktad mot utomstående som inte har bättre koll.Under all kritik, är orden!

2011-02-11 @ 15:32:03
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: sara

fantastiskt skrivet!jag vet att aftonbladet är ett smutsigt företag, men jag visste inte att det var såhär illa.. :/

2011-02-11 @ 19:37:23
Postat av: Spelbröderna

Tack!Ja, det är verkligen illa ställt när Aftonbladet inte ens klarar av att ta en debatt om svårighetsgraden i tv-spel när dom själva uppviglar till en.

2011-02-11 @ 19:44:10
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Anna

I love you guy´s! Jag tror jag tipsar lite ställen om detta. :)

2011-02-11 @ 23:53:37
Postat av: Woop Woop

Hej, läsare av Spelbröderna.Jag är av åsikten att Spelbröderna har felat i mycket, även om de må ha rätt i litet. Då folk verkar sakna förmågan att läsa mer än Aftonbladets sensationsrubriceringar av Martinssons krönikor vill jag direktera er till nedanstående länk, där ni kan ta del av utförliga utläggningar som argumenterar för varför ovanstående inlägg, och fler därtill, bygger på fallasier och missuppfattningar:

http://loading.se/forum.php?thread_id=94731I framtiden ser jag gärna att Spelbröderna läser mer än artikelrubriker innan de börjar flänga avföring omkring sig. Förhoppningsvis tänker några av er till i framtiden.

2011-02-12 @ 00:19:04
Postat av: NuYu

Kläng på dem. Mejla dem och fråga. Får ni inga svar ens då är det officiellt: Aftonbladet är för censur.

2011-02-12 @ 00:22:45
URL: http://bloggonoid.wordpress.com/
Postat av: Kalle Kanin

En fråga bara, hänger aldrig runt på ABs kommentarer så jag har ej koll. Kan det vara så att de plockar bort kommentarer som har länkar till andra sidor i sig?Inte att det förklarar deras idioti men kanske förklarar varför GonZa-kommentaren försvann.

2011-02-12 @ 08:26:16
Postat av: Andreas

Stå på er!

2011-02-12 @ 12:10:19
Postat av: Spelbröderna

@Kalle Kanin: Det kan ha varit en av anledningarna.@Woop Woop: Hej hej, respons har avlämnats.

2011-02-12 @ 13:10:27
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Pontus

Kungligt pojkar. Stå på er!

2011-02-14 @ 16:17:41
URL: http://www.pontusthorin.se
Postat av: Stew

riktigt bra skrivet. undrade först hur Aftonbladet vs Spelbröderna seriestrippen uppstått. now i know why. ;)aftonbladet är en sällsynt värdelös tidning.

2011-02-15 @ 10:55:05
Postat av: Joakim

Tack till er båda!

2011-02-15 @ 11:17:22
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Joakim

På tal om loadingtråden får ni gärna besöka den och åskåda när jag verbalt nedgör ett forumtroll vars enda syfte varit att obstruera tråden. Mvh

2011-02-15 @ 11:19:46
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Hayley

Jag hade totalt missat detta inlägg men jag är jävligt glad att jag läst hela. Efter att jag skådat artikeln "De 5 mest överskattade spelen genom tiderna" och läst det han hade att säga om FinalFantasy VII så känner jag hur ilskan bygger upp sig i mig. Jag har fan nött det spelet 6 gånger och inte var det för att spelet var "platt, tråkigt och fånigt". Fattar inte äns att man kan lägga FFVII på samma lista som THE SIMS!!!Aftonfabeln har alltid skrivit en massa blaja. Felstavade artiklar, felaktig fakta och värdelösa skribenter.Jag är jävligt glada att ni finns! Tack som fan!

2011-02-15 @ 15:03:23
URL: http://hayleys.blogg.se/
Postat av: Joakim

Antingen har han svagt spelsinne eller så är han bara en jävligt dålig skribent helt enkelt.Tack för att du själv finns! :)

2011-02-15 @ 19:34:21
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Niclas de faire

Jag beklagar att jag inte uppmärksammat detta tidigare. Jag har inte bara missat Aftonbladets patetiska bemötande av er kritik, jag har också missat Aftonbladets urusla speljournalistik av den enkla anledningen att jag av princip inte besöker deras sketna sida eller köper deras ruttna tidning.Stå på er!

2011-02-15 @ 22:17:56
URL: http://www.kraid.se
Postat av: Anonym

Väldigt märkliga ageranden från AB:s sida, iaf vad det gäller kommentaren från SF-GonZa, så långt håller jag med. Men detta inlägg med era åsikter och sättet ni framställer er sak på vinner inget stöd från mig.Och länkarna på slutet ger en viss fadd eftersmak i munnen och liknar mer häxjakt på Johan Martinsson än jordnära kritik av hans journalistik. Den översta länken pekar dessutom inte ens till något han har skrivit!

Och även om den gjorde det - se till att göra skillnad på vad som är journalistik och bara tyckande. Det ena kan man kritisera, det andra inte. Fast det är klart, i kvällspressen smälter dessa båda saker samman alltför ofta men det är ett annat problem.

2011-02-21 @ 23:55:31
Postat av: Joakim

Tack för ditt inlägg, ty du är uppenbarligen mer uppmärksam än vad både jag och min läsarskara lyckats vara vid detta tillfälle. En dundertabbe från min sida, även om själva inlägget reflekterar vad det är för typ av lirare som sitter på redaktionen. Ska göra en edit omedelbart.Vill inte kasta onödigt skit på något, bara rättfärdigad sådan. Jag har nog bara sett hans ansikte överst på sidan i samband med artikeln när jag läste den (långt innan jag skrev inlägget) och förutsatt att det var han som skrivit textmassan av avföring.Dessutom vill jag bara påpeka att det inte är individen Johan Martinsson jag har några problem med - det handlar uteslutande om spelskribenten och den plats han innehar vid Sveriges största megafon.Med vänlig hälsning

2011-02-22 @ 00:05:50
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Olle

Hejsan SpelbrödernaDet var väldigt sura miner på Aftonbladet här. Men jag tror ni är lite väl konspiratoriska. Då jag jobbar på Aftonbladet.se kan jag berätta lite hur det funkar med artikelkommentarerna. All moderering görs externt av en firma i Varberg som heter Interaktiv Säkerhet. Det har vissa kriterier att gå efter när inlägg tas bort. Det är självklart rasism och hot men det modereras även om kommentarsfältet bara består av pajkasting eller alltför hård ton. Även inlägg med länkar tas bort då många försöker använda Aftonbladet som en länkgenerator.Varje dag modereras det bort kanske 4-500 inlägg på sajtenRedaktörer och journalister har inget med modereringen att göra. De har ej heller tillgång till modereringsverktyget.Gällande Bloggportalen vet jag inte riktigt vad som är felet men det kan bero på att det är en gammal sajt som behöver rustas lite. Det har hänt flera gånger att vissa bloggar på något sätt ”hoppar ut” och inte riktigt fäster på Aftonbladet.se. Det brukar i och för sig bara vara tillfälligt men nog så irriterande då vi har fått många klagomål på det. Vi försöker göra så gott vi kan med Bloggportalen och en plan för Bloggportalen framtid är på planeringsstadiet.gällande spelredaktörernas krönikor så är det just krönikor. En krönikörs uppgift är att tycka och ha åsikter. Säg att krönikan skrevs av musikjournalist, handlade om musik och att krönikören skrev att han starkt ogillade schlager skulle även det vara fel? Ska inte en krönikör få ogilla någon genre inom dess bevakningsområde?Vänliga HälsningarOlle Kvarnsmyr

Läsarmedverkan, Aftonbladet.seP.S Grym blogg ni har förresten2011-03-04 @ 00:23:35
Postat av: Joakim

Hallå där Olle! Trevligt med respons från en människa med insikt.Ja, det är väldigt sura miner mot Aftonbladet här. Varför förklaras ju i inlägget, och överlag är den spelrelaterade biten bara en droppe i den redan överfulla bägaren.Tack för informationen kring modereringen på er sida. Som utomstående saknar man ju all form av insyn och kan således bara utgå från antaganden.Gällande spelskribenternas krönikor är det givet att deras åsikter ska ventileras. Vi Spelbröder är för total yttrandefrihet i alla lägen - men yttrar man sig, får man även vara beredd på att få respons. Man kan inte bara yttra sig och sedan skita i reaktionerna, vilket är något av ett signum för just Aftonblaskan - och det är just här som flest sura miner uppstår. Era spelskribenter är som sagt bara ytterligare ett lager av skit på gödselhögen. :)Med vänlig hälsning2011-03-04 @ 17:16:16
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Svenska Kungabloggen

Dert är nog bara att konstaterar rakt av att det inte alls behövs några hatiska kommentarer för att bli bortredigerad från kommentarerna.Sak samma med bortredigering från bloggportalen och det behöver man dessvärre inte alls vara speciellt konspiratorisk för att inse. Sedan en tid tillbaka börjar jag förstå delar av det så kallade "näthatet" i fallet med aftonbladet verkar det dock vara frågan om ren feedback från läsarna som blir förbannade så in i helvetet. Måste säga att jag har viss förståelse för det.

2011-08-30 @ 22:32:03
URL: http://kungabloggen.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails