Top 50 populäraste spel/spelserierna genom tiderna, enligt vissa

Guinness rekordbok 2010 "gamer's edition" har en lista där gamers har fött rösta fram dom populäraste tv-spelen eller dom populäraste tv-spels serierna.


Jag finner det intressant att man har låtit vanligt folk fått rösta för att få fram den här listan. Men jag blir samtidigt lite besviken med tanke på att jag själv inte sett någon information om vart när eller hur man skulle kunna få sin egen röst räknad.
Och hur ska man bedöma vilken spel/spelserie som är den mest populäraste? Av vad folk röstar? Vilket snittbetyg dom fått? Vissa inflytande spelutvecklare? Försäljningssiffror? eller helt enkelt lägga 50 namn i en hatt och dra dom och hoppas på det blir bra?

Redaktören Gaz Deaves sa så här:

"We decided to take a different approach with this list than we did in the previous edition. Instead of asking developers, industry insiders and journalists to rank their favorite titles, we approached a different kind of expert: the players themselves! We are confident that this 'top 50' more accurately reflects the tastes of the average gamer and not just the critics."

För mig så kan jag säga att det ända rätta är väl försäljningssiffror som en spel/spelserie har haft. Annars kommer ju alla moderna spelserie komma högt upp med tanke på att det är säker mest fjortisar som röstar i sådant här. Och som vi vet har inte fjortisar någon bra smak.


Här är listan:

Halo (#1)
Call of Duty (#2)
The legend of Zelda (#3)
Guitar Hero (#4)
Metal Gear (#5)
Super Mario Bros. (#6)
World of Warcraft (#7)
Gears of War (#8)
Super Smash Bros. (#9)
Grand Theft Auto (#10)
Pokémon (# 11)
Resident Evil (#12)
Fallout (#13)
Half-Life (#14)
Sonic the Hedgehog (#15)
Counter-Strike (#16)
Runescape (#17)
FIFA (#18)
Kingdom Hearts (#19)
Final Fantasy (#20)
Pac-Man (#21)
Madden NFL (#22)
The Sims (#23)
Tomb Raider (#24)
WWE Smackdown Vs. RAW (#25)
Rock Band (#26)
LIttleBigPlanet (#27)
Saints Row (#28)
The Elder Scrolls (#29)
God of War (#30)
GoldenEye 007 (#31)
Bioshock (#32)
KillZone (#33)
Skate (#34)
Left 4 Dead (#35)
Need for Speed (#36)
Chrono Trigger (#37)
Gran Turismo (#38)
StarCraft (#39)
Ratchet & Clank (#40)
Pong (#41)
Tom Clancy's (# 42)
Star Wars: Battlefront (#43)
Battlefield (#44), Diablo (#45)
Lego Batman (#46)
Mario Kart (#47)
Burnout (#48)
Crash Bandicoot (#49)
Pro Evolution Soccer (#50)

Via: Kotaku

/Emil

Kommentarer
Postat av: Joakim

Skitlista

2010-05-07 @ 13:01:40
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Thomas

Försäljningssiffror blir inte heller det ett bra mätinstrument eftersom man då måste hitta ett sätt att rättvist jämföra spelförsäljningen på 80-talet med senare års massmarknad. Dessutom måste måste man hitta ett sätt att jämföra olika populära plattformar.Jag tror att den lösningen de har nu är den bästa, men kanske måste den genomföras på bättre sätt.

2010-05-11 @ 13:17:11
URL: http://retroguiden.se
Postat av: Emil

Det största problemet med den här listan är inte hur dom har gjort det utan hur själva resultat blev. Guitar Hero före Super mario bros...knappast. Och hur kan spel som Fifa komma före Final Fantasy, Goldeneye 007, Bioshock, Chrono Trigger, StraCraft m.mSom sagt listan är helt fel och utförandet av den helt fel. Den enda gång när en omröstning funkar är om alla gamers blir tillfrågade och det lär vi knappas bli och då kommer dom här fjortis listorna domineras av spel som Gears of War (som suger fett), Half-life och counter strike (fattar inte storheten med spelen).

2010-05-11 @ 20:12:33
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Thomas

Du kan aldrig få en sådan här lista "rätt" eller "korrekt"! Blanda inte ihop subjektivitet med objektivitet. Detta är en popularitetslistning, inget vetenskapligt framtagen rapport. Därför kommer det alltid komma personer som precis som du försöker tala om hur "fel" listan är - oavsett hur den ser ut!

2010-05-11 @ 22:39:46
URL: http://retroguiden.se
Postat av: Ronja

åh vad häftigt, förstår att Zelda är långt uppe :P

2010-05-11 @ 22:55:51
URL: http://dekutree.blogg.se/
Postat av: Emil

Eftersom den här listan har publiceras i dom tokigas världsrekordbok så måste den ända stå för grund att den är framtagen och representera oss gamers för en yttre icke spelande omvärld som skall ta ställning till den. Och då påstå att som denna lista att ett annat spel är populärare än det andra är då helt fel och borde då egentligen inte har publiceras. Och enligt mig så kan ju bara försäljnings siffror ligga till grund bakom populäriteten i ett spel och inte vad folk röstar. Om en omröstning görs så kan ju till och med en som bara typ spelat Ice climber rösta fram det och sedan publiceras som världens populäraste spel. Det är ju helt bizzart. Så för mig har den här listan gjorts på helt fel sätt och det var det jag skrev i mitt inlägg. Sen att min smak in stämmer överens med andra förstår jag och att spel som jag inte tycker kanske platsar i toppen ändå finns där.Ser rubrik på Aftonhoran att dom påstår att världens populäraste spel är Halo. Och det kan jag nog garantera att det är ett grymmt fakta fel. Och det är pga denna usla omröstning.

2010-05-11 @ 23:15:51
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Emil

Det sista med aftonhoran hittade jag på. Det finns ingen sådan rubrik där...än iaf

2010-05-12 @ 06:19:18
URL: http://spelbroderna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails