Topp 10 NES enligt Spelbröderna

Denna oheliga lördag har vi bestämt oss för att introducera en ny kategori på Spelbröderna. Vi är nördgamers sedan barnsben och alla nördar gillar topplistor. Vi hade tänkt som så att vi börjar från grunden, dvs med NES och sen arbetar vi oss framåt genom vår speluppväxt med en ny lista varje vecka, för att sedermera lämna själva spelen och glida in på mer obskyra ting vi älskar och vill ranka inbördesmässigt. Den här gången gör vi en gemensam lista, men framöver gör vi troligen individuella listor. Nedanför kommer således topp 10 NES-spel enligt Spelbröderna. Klicka på omslagsbilden för större bild.


TOPP 10 NES


super mario bros 3


1. Super Mario Bros 3

Den här är självskriven. Motivering egentligen överflödig. 1991 sattes plattformsstandarden för sex år framåt - tills Super Mario 64 satte en ny standard. Plattformshoppande pixelperfektion med en bandesign skapad av en gigant utan dess like. Vartenda moment, vartenda hopp är noga avvägt, och aldrig någonsin kan man skylla på dålig kontroll. Ett sant mästerverk. Älska eller dö.2. Metroid

Stämningsfullt, ordslöst, episkt. Samus Aran är en av spelhistoriens största spelhjältar, och det var här det började. Ett av dom absolut första icke-linjära spelen. Hip Tanakas minimalistiska och avskalade soundtrack ger oss rysningar än idag. Älska eller dö.3. The Legend of Zelda

I det här fallet är kommentarer faktiskt överflödiga. Älska eller dö. Däremot undrar vi varför man måste gå ner till den äckliga gamla gubben och hämta bronssvärdet? Varför får man inte vapnet redan från början? För att komma någonstans behöver man ju det där förbannade vapnet... Nintendo har alltså stulit flera sekunder av våra liv vid upprepade tillfällen. Liv är dyrbart, har jag hört. Älska eller dö.


4. Kid Icarus

Det som designmässigt inte platsade i Metroid hamnade sedermera i Kid Icarus. Du styr ängeln Pit i hans storslagna jakt på Medusa. Inledningsbanorna är några av de svåraste i spelet, vilket gör att många blir avskräckta tämligen omedelbart, vilket är synd. Det mesta är klockrent och vi suktar dagligen efter en uppföljare. Älska eller dö.


5. Gun.Smoke

Ett shoot-em up med vilda västern-tema och ninjor. En träff dödar. Simpla kontroller, men med en intensitet som får en att vråla av glädje. Musiken passar perfekt. Spelglädjen är total, vilket gör att det här är ett spel man spelar om och om igen. Älska eller dö.6. Castlevania

Kampen mot Dracula har nog aldrig varit så här svår. Kontrollen var oförlåtlig och man dog många gånger endast på grund av dålig design. Men musiken, piskan, bossarna och själva grundkonceptet väger mycket tyngre. Kampen mot Dracula har nog aldrig varit så här svår. Älska eller dö.7. Metal Gear

Enformig musik och halvdan kontroll. Vem fan vill smyga runt? Men spelet var helt unikt och eget. Hideo Kojima hade ett tydligt mål som han fullföljde. Infiltrera fiendebas och "döda" Metal Gear. Och Metal Gear var ju en stor livsfarlig enorm mördarmaskin i form av en dator. Vilket antiklimax. Älska eller dö.


8. Snake Rattle n' Roll

Ett av dom tidigare spelen från Rare, med ett minst sagt udda upplägg. 1 till 2 spelare i semi-3d-banor som styr varsin orm som äter bollar för att nå en viss vikt för att kunna nå nästa bana. Dina fiender består av studsande toalettlock, gigantiska hoppande och håriga fötter, samt studsande svampar. Svårt som fan och med en kontrolluppsättning som kan klassificeras som udda; men direkt man har fått häng på det så sitter det. Slutbossen som är en gigantisk fot är däremot helt omöjlig att ta död på. Älska eller dö.9. Super Mario Bros.

Jumpman blev en italiensk Mario, Snickaren blev en svampätande rörmokare. Super Mario Bros är en ikon. Satte standarden om hur ett plattformspel skulle se ut och den standarden existerar fortfarande. Har man inte spelat orginalet när det begavs sig så är man off, riktigt jävla off. Älska eller dö.
10. Solomon's Key

Ett av världens bästa pusselspel! Det är demoniskt svårt och fullt med obskyra hemligheter som leder till en riktigt utmanande spelupplevelse. Konceptet är enkelt: hitta nyckeln, lämna rummet. Nivåerna är perfekt designade, men stundtals absurt svåra. Det här är hardcore på riktigt. Älska eller dö.
Här har vi fått enas om en del spel för att få ihop den här listan. När vi samtalade kring upplägget tänkte vi att en kommunikationsväg via headsetet över Live är en bra idé. Slutade med att det blev två timmar med Ikaruga istället....

Det här är alltså vår topp 10... Innan vi avslutar våran första topplista vill vi ge ett par spel ett hedersvärt omnämnande, efter årtal. Det här är alltså spel som nästan platsade på topp 10, men hamnade precis utanför. Alla lika nära en placering.

1988
Ice Climber. Excite Bike. Ballon Fight

1987
Kung Fu. Punch-Out.

1988
R.C Pro Am. Ice Hockey (Sverige är ju med!). Zelda II. Gradius. Goonies 2.

1989
Trojan. Ghost and Goblins. Super Mario Bros 2 (helt okej, men ändå inte). Rush'n Attack. Ikari Warriors. Section Z. Cobra Triangle. Track & Field II. Life Force. Mega Man.

1990
Tetris. Rygar. Skate or Die. Bubble Bobble. Duck Tales. Mega Man II . Blades of Steel (enbart med på listan för man kunde slåss! Det var stora grejer i ett ishockeyspel på åttiotalet). Mega Man II. Faxandu. Contra (Probotector).

1991
Blaster Master. Shadowgate. Dr. Mario. Ski or Die. Chip 'n Dale - Rescue Rangers (kul men simpelt). Little Nemo. Willow (Emil ville ha med det här av någon jävla anledning...)

1992
North vs South. Mega Man III. Maniac Mansion. Castlevania III.

1993-1994

Här följde vi med i utvecklingen och gick vidare till SNES och Mega Drive på varsitt håll. De spel som kom 93-94 har vi bara testat på emulator och har ingen direkt uppfattning om.

/Emil och Joakim

Kommentarer
Postat av: Love

Vafan! Man kunde slåss i Ice Hockey också! Gruppslagsmål blev det.

2010-03-27 @ 16:10:07
Postat av: Joakim

Ja, men det var inte realistiskt! Borde kanske skrivit det... :) Det var på grund av realismen!!!

2010-03-27 @ 16:12:54
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Emil

Det man gjorde i Ice hockey var ju att leka högen på bögen =)

2010-03-27 @ 16:35:57
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Joakim

Böghögen =)

2010-03-27 @ 16:36:38
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Love

Ice Hockey var mer realistiskt än självaste livet.

2010-03-28 @ 04:25:18
Postat av: Stew

undrade var rygar var... men det var med.

2010-03-28 @ 04:28:32
Postat av: Joakim

Ice Hockey... episkt.... bara namnet... bara det, liksom.. BARA NAMNET!!

2010-03-28 @ 04:43:53
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: EF

fan ghost and goblins <3

2010-03-28 @ 20:41:28
Postat av: Joakim

Ghost and Goblins. Ett underbart spel, men med löjligt hög svårighetsgrad. Helt sjukt, med tanke på att spelen utvecklades med barn som största målgrupp. Men, man hade ju nåt att spela om och om och om igen, och det kanske man ska vara tacksam för. Hade alla spel varit som Chip'N Dale så hade åttiotalet varit riktigt dystert.

2010-03-28 @ 20:51:59
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: pxl

Ah, Gun.Smoke :) Där var den ju!

I övrigt, jag har nu klarat de tre första banorna i Ghosts'n'Goblins på min PSP med nes-emulator.

Uppskattningsvis har jag använt 150-200 load/save-states hittills.. Herrej..2010-03-29 @ 12:31:42
URL: http://www.kwit.tv
Postat av: Emil

Oj jävlar. Det är det längsta jag kommit när det begavs sig 89-90. Men klarar man spelet så var det bara en dröm och måste göra om det igen, direkt. Super svårt är det iaf.

2010-03-29 @ 12:36:36
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Robert

Men vart e Yoshi's cookie och Dr. Mario????

hahaha ne män skämt å sido dom spelen sög.

Riktigt bra lista, Ja skulle faktiskt ha haft den lite annorlunda men i stort sätt e alla spel där, och ja letade också efter rygar :D

Men Faxandou skulle jag satt i top 10 iaf, av dem enkla anledningen att de var starten på ett RPG våg imo :P

2010-03-29 @ 12:48:56
Postat av: Joakim

Yoshi's Cookie har jag nog bara testat som hastigast på emulator, så det har jag ingen direkt uppfattning om. Dr.Mario finns dock med i hedersomnämnandet. :) Ett spel min sambo älskar djupt. Själv föredrar jag Super Puzzle Fighter II Turbo till Playstation 1. Svinigt bra versus-pusselspel.

2010-03-29 @ 23:16:45
URL: http://spelbroderna.blogg.se/
Postat av: Robin

Finns inte så mycket att tjafsa om gällande den där listan. Personligen så hade jag dock byt ut Snake Rattle n' Roll mot t.ex. Mega Man 3. Men smaken är som baken.

2010-03-30 @ 10:37:33
URL: http://gamingground.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails