Amerikanska flottan: Tv-spel tränar hjärnan

Programofficer Ray Perez på "Office of Naval Research's Warfighter Performance Department" menar att den kognitiva förmågan och perceptionsförmågan ökar med 10-20% och överlag trimmar hjärnans kapacitet hos människor som spelar tv-spel tillskillnad från individer som inte gör det, rapporterar Kotaku.

tv-spel ökar hjärnkapaciteten

Koncentrationen, korttidsminnet och ens förmåga att mentalt hitta nya lösningar på problem blir bättre. För mig är det här ingen större nyhet. För att bli bra på en viss sorts spel krävs det uppmärksamhet, och för folk uppväxta med den uråldriga konsolgenerationen på 80-talet vet hur helvetiskt mycket man fick memorera, dvs trial-and-error, för att komma någonstans i majoriteten av spelen. Stundtals jobbigt svåra spel, som man som liten grabb kunde nöta dag ut och dag in som en autist som fastnat i ett upprepningsmönster. Man hade egentligen inget val, tv-spel var dyrt och inte allmänt tillgängligt vilket ledde till att man fick spela det man ägde eller lyckades låna från någon kamrat. Att som barn frivilligt studera och memorera fiendemönster, bandesign, projektilbanor, knappkombinationer och på köpet även tillskansa sig ett ordförråd på ett främmande språk (läs: engelska) bör rent logiskt bara leda till en sak - skarpare mental förmåga. Hjärngymnastik är hjärngymnastik och tv-spel är en aktiv handling, inte en passiv som att bli matad med värdelös information och bedövande, meningslösa synintryck och konsumtionspropaganda via en televionsapparat.


Homer

Den mentala kapaciteten hos en frekvent tv-tittare


Av någon för mig outgrundlig anledning är det sällan etablerade nyhetsmedier upp forskning som visar på spels positiva effekter. Fokus ligger i regel på den negativa delen, och sådana stöter man på direkt en ung individ utfört en skottlossning i USA. Men, det är väl sådant som tilltalar pöbeln, och det som tilltalar pöbeln publicerar man. Debatten om tv-spelsvåld är för oss någorlunda  öppensinnade och tänkande människor mycket tragisk eftersom det får oinsatta att ta avstånd från något som kan hjälpa hela mänskligheten som helhet.

Undvik hjärntvätten, låt era barn spela.


/Joakim

Kommentarer
Postat av: Ulla

Jag kan hålla med om att media oftast har svårt att belysa saker och ting från olika håll, för en sak/aktivitet tycker jag ska ses med både sina positiva kontra negativa effekter. För då får vanliga dödliga en chans att själv ta ställning.

Ps. Kul med bloggen Ds Ha en skön dag!

2010-01-28 @ 06:57:50
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: Joakim

Helt klart - överlag är det extrema vinklingar från ett håll, och jag upplever det som att indoktrineringsapparaten gärna vill att man sväljer den information som deras fascistkollegor presenterar via media.



Tack. :)

2010-01-30 @ 14:06:03
URL: http://spelbroderna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails