Fortsatt slavliknande förhållande på Foxconn


Under förra året var Foxconn på tapeten efter att en självmordsvåg bland anställda uppstått som en reaktion på usla arbetsförhållanden. Totalt fjorton stycken under 2010.

Foxconn är världens största tillverkare av elektronik-komponenter med cirka 920,000 anställda, och levererar sina produkter till företag som Apple, Asus, Intel, Sony Ericsson, Microsoft, Nintendo, Dell, Nokia med flera.

Hur ser dagsläget ut på fabrikerna? Har den dåliga publiciteten i media förändrat situationen? Givetvis inte. Jag läser på DN.se om hur arbetarna har elvatimmarspass, sex dagar i veckan, vid ett löpband där det är förbjudet att tala med varandra. Grundlönen ligger på mellan 1200:- till 2000:-, en lön som tydligen knappt går att leva på.

Det här är en realitet av vår marknadsekonomis prispress och aktiebolagens strävan efter ständig profitmaximering för att hålla aktieägarna nöjda. Anledningen till att jag väljer att uppmärksamma Foxconn först idag är för att belysa det faktum att negativ medial exponering i slutändan inte har någon effekt när den västerländska marknaden och den kinesiska diktaturen går hand i hand.

Jag ställer mig mest frågan: Hur kommer vi själva att bli behandlade i en kraschad ekonomi när 1984-samhället är en realitet?

/Joakim

Kommentarer
Postat av: Baszoo

Fascinerande att du tar upp just detta om Foxconn. Hade föreläsning om taiwans / kinas ekonomi och marknad för bara någon vecka sedan och då talades det ganska friskt om just Foxconn och deras självmordsvåg och arbetsförhållanden etc.

2011-03-01 @ 11:47:39
Postat av: Joakim

Tjena Baszoo! Blir alltid lika uppmuntrad av att se ditt vackra nick på the blog of fury. ;)



Det är bra att missförhållanden uppmärksammas, och då i synnerhet när det är cirka en miljon individer som arbetar för koncernen. Fick du med dig något matnyttigt från föreläsningen?

2011-03-01 @ 17:59:42
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Baszoo

Sorry för sent svar! Jodå, vi hade en jäkligt duktig föreläsare, men huvudfokusen låg främst på Taiwan / Kina relationen som är riktigt wack... Öst-Asien överlag är det jag studerar utöver Japanskan så snackar gärna detta över en öl när jag får chansen (I sommar måntro?).

2011-03-06 @ 00:38:59
Postat av: Joakim

Äh, att återkoppling ens sker glädjer mig ;)



Jaförfan! Klart vi ska ses för samkväm så vi kan snacka allt från SF till världspolitik! :)

2011-03-06 @ 18:18:05
URL: http://spelbroderna.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails