Sagan om Chain World [Minecraft]

Chain World är ett spelkoncept med Minecraft i fokus, utvecklad av Jason Rohrer som ett svar på en tävling av Game Developers Conference 2011.

Tävligen löd: "Bigger Than Jesus" aka "Make a game that's also a religion"

Konceptet är enkelt. Jason har, med Minecraft som grund, skapat en USB-sticka innehållandes en kopia av spelet, en textfil med ett par förhållningssätt han väljer att kalla för budord, samt lite kod som gör att du installerar spelet när du stoppar in USB-stickan. Därefter har du ett liv på dig att förändra världen. När du dör sparar scriptet ner dina framsteg, kopierar sparfilen till USB-stickan och sedan avinstallerar Minecraft från din dator. Därefter är det upp till dig att passa USB:n vidare till en annan individ som uttrycker intresse för att vara en del av Chain World.

Budorden ser ut så här:

1. Run Chain World via one of the included “run_ChainWorld” launchers.
2. Start a single-player game and pick “Chain World”.
3. Play until you die exactly once.
3a. Erecting wooden signs with text is forbidden
3b. Suicide is permissible.
4. Immediately after dying and respawning, quit to the menu.
5. Allow the world to save.
6. Exit the game and wait for your launcher to automatically copy     Chain World back to the USB stick.
7. Pass the USB stick to someone else who expresses interest.
8. Never discuss what you saw or did in Chain World with anyone.
9. Never play again.


Jason vann givetvis med sin briljanta idé och under videons första sjutton minuter kan du ta del av hans egna utannonsering av bidraget:

 

Så... var kommer Sagan in i bilden?

 

Det första som händer efter att Jason delar ut USB-stickan till en individ i publiken som uttryckt sitt intresse, är att denna herre (vid namn Jia Ji) auktionerar ut den på eBay - för välgörenhet till barn. Jia Ji passar även på att ge instruktioner om att när vinnaren av auktionen är färdigspelad, så ska han skicka vidare exemplaret till en utvald individ som i sin tur ska skicka den till en annan utvald person (som i det är fallet är legendaren Will Wright).

 

Internet började storma.

 

Folk blev upprörda.

 

Med vilken rätt ansåg Jia Ji att han kunde bestämma Chain Worlds framtid? Med vilken rätt omvandlar han ett mytiskt koncept till någonting exklusivt för kändisar och för folk med pengar? Med vilken rätt skapar han nya "lagar" som måste följas för den efterföljande spelaren?

 

Auktionen slutade på  $3,300.

 

Jason Rohrer konstaterar torrt att han i samma sekund som han passade den vidare helt tappade kontrollen över Chain Worlds utveckling, men uppmanade vinnaren av auktionen att inte passa den vidare till den som Jia Ji förutbestämt.

 

Verbala krig mellan olika grupperingar på internet som vill påverka Chain Worlds framtid har brytit ut. Samtalen stöter fram och tillbaka om det moraliska i att omvandla spelet till någonting profitabelt. Helt plötsligt blandar sig en utomstående individ in i samtalet och konstaterar att hans nya livsmål är att göra allting för att komma över objektet - och om han får tag på det så tänker han att förstöra "den enda världen". Allt i en ton inspirerad från Bibeln. Kan ni gissa vems roll han axlar? Satan, Lucifer, Morgonstjärnan - förgöraren, förnyaren. Han låter efter ett par inlägg även meddela att om det uppförs en gigantisk toastol i Chain World, så kanske han kan tänka sig att skona världen om han väl kommer över den. Men bara kanske.

 

Här kan vi snacka meta på meta på meta. Redan innan spelet har hunnit komma ur upphovsmakarens händer så omvandlas det till en saga om hur människor agerar, reagerar, tänker, reflekterar. Vad är rätt, vad är fel?

 

Händelseutvecklingen är spännande, och det skulle inte förvåna mig om vi kommer att höra mycket om Chain World framöver. Creds till Jason Rohrer!

 

/Joakim

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Kape

Om ni inte redan har testat så borde ni ge www.erepublik.com en chans. Gå med via min refflänk (http://www.erepublik.com/en/referrer/Kape) och jag hjälper er igång med mat/pengar och liknande.Spelet är beroendeframkallande då forumet erepublik.se är så pass aktivt och det faktum att man själv väljer sin karriär.

2011-04-20 @ 07:05:33
Postat av: Joakim

Morsning! Jag lirade erepublik under sin första runda, kanske t.o.m bara var beta. Uppskattade det, men tröttnade. Har väl hållt på i fem år nu, eller så?

2011-04-20 @ 08:36:45
URL: http://spelbroderna.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails