Ett 9V-batteri kopplat till hjärnan förbättrar din inlärningsförmåga


Nature rapporterar om att man med hjälp av ett 9V-batteri kopplat till hjärnan under spelsessioner kan öka individens inlärningsförmåga - en slutsats dragen av hjärnforskare på University of New Mexico.

Förra året genomfördes studier på en grupp frivilliga som spelade DARWARS Ambush!, ett spel utvecklat för att träna amerikanska trupper på väg till Irak. Varje person hade till uppgift i spelet att observera sin omgivning efter tecken på fara - en skugga från en krypskytt på ett tak, eller utlösningsmekanismerna hos en hemmagjord bomb bakom en papperskorg. Under spelsessionerna fick frivilliga en lågdos ström genom deras högra tinning från ett niovoltsbatteri.

Tekniken kallas för tDCS (transcranial direct current stimulation) och ska alltså kunna underlätta vid inlärning. DARPA (Defense Advances Research Projects Agency) finansierade projektet med förhoppningar om att det skulle kunna skärpa soldaternas sinnen och reaktioner på slagfältet, och trots projektets simpla utformning verkar det fungera.

Frivilliga som fått 2 milliamp via skalpen, (en ström som motsvarar ungefär en femhundradedel av det som krävs för att ha en 100-wattslampa igång) visade den dubbla mängden framgångar i spelet gentemot en kontrollgrupp som bara fick en tjugondel av samma strömdos.

Tekniken har flera årtionden på nacken men har på senare tid fått ett uppsving. Hjärnforskare menar på att forskningsfältet och dess framgångar kommer att explodera inom kort - något som låter troligt med tanke på mänsklighetens eviga framsteg inom vetenskapen.

Är du nyfiken och vill läsa vidare rekommenderar jag Natures artikel.

/Joakim

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails