Människorättsgrupp uppmanar till bojkott av 3DS



En lös sammanslutning av människorättsaktivister har startat en bojkottuppmaningsgrupp på Facebook, riktad mot Nintendo 3DS. Anledningen till uppmaningen är att den bärbara konsolen tillverkas med hjälp av s.k "konfliktmineraler" - mineraler utvunna av förtryckta arbetare (läs: slavar) i Kongo, under översyn av beväpnade rebellgrupperingar.

Enough Project har som globalt mål att få slut på brott mot mänskliga rättigheter och folkmord - ett mycket hedervärt initiativ och slutmål, som nu ställt in siktet på Nintendo 3DS. Bojkottsuppmaningen går ut på att ingen ska köpa ett 3DS innan Nintendo går ut med information om hur företaget ska sluta använda sig av konfliktmineraler i tillverkningen av sina produkter. Men...

Vad är det som saknas här? Jo, helhetsperspektiv. Det är bra att folk bryr sig tillräckligt för att engagera sig, men likväl: Helhetsperspektivet måste vara närvarande.


Gillar du choklad?
Barnarbete och slaveri bland livsfarliga kemikalier pågår.

Bär du kläder?
Kläderna du har på dig är till stor sannolikhet producerade under vidriga arbetsförhållande av någon stackars indier som jobbar sexton timmar om dagen, varje dag, året runt.

Använder du dig av elektronik överhuvudtaget?
Kisel är en nödvändig komponent och sannolikheten att din dator/telefon/vadfansomhelst innehåller kisel som härstammar från konfliktområden med allmänt utnyttjade av människoliv är ofantligt överväldigande.

Jag kan fortsätta. Det här handlar inte om ett enskilt företag eller en enskild produkt, det här är effekterna av den globaliserade profitkultur vi lever i och det kommer bara att bli mycket, mycket värre. Att rösta med plånboken är en av få vägar man ka gå för att försöka påverka som konsument på individnivå, men om man inte samtidigt väljer att försöka påverka politiken som byggt systemet så kommer effekt utebli. Profitmaximering är vad det kapitalistiska systemet handlar om, och aktiebolagsformer är, som bekant, ren ondska. Det, i princip, världsomspännande ekonomiska systemet är byggt för att det ska bli så här. Billig arbetskraft är en förutsättning för att vi, "på toppen", ska kunna omringa oss med billiga konsumtionsvaror.

Det är jävligt lätt att peka finger, men om man nu ska göra det så bör man faktiskt försöka involvera- och upplysa om - samtliga instanser av korruption och ondska.

Nintendo 3DS sålde förövrigt slut under releasedagen i Japan. Fyrahundratusen konsoler på mindre än ett dygn.

/Joakim



Kommentarer
Postat av: Althea

Tyvärr är det så, att ska man vara konsekvent så blir de inte lätt att köpa och använda saker för de mesta/alldeles för mycket nyttjar slavarbete (i olika grader) i tillverkandet av sina produkter eller har tvivelaktig moral på annat sätt

2011-02-28 @ 21:28:31
URL: http://altheatrollet.blogg.se/
Postat av: Joakim

Mjo, så är det ju.

2011-02-28 @ 21:31:48
URL: http://spelbroderna.se
Postat av: Lisa

Fattar ingenting :)

2011-03-09 @ 14:44:54
URL: http://liisaahs.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg Topplista Blogg listad på Bloggtoppen.se Datorer BlogRankers.com Related Posts with Thumbnails